Mało udolny przepis ;):
Tak więc krajanka maczała się w bulioniku warzywnym ok 30-40 min ( może być przygotowany metodą tradycyjną, jednak jest ona pracochłonna, nie potępię nikogo za kostkę, ale tylko ekologiczną ;), do tego ziele angielskie, sos sojowy i liść laurowy).
Podsmażamy cebulkę na mocno rumianą, na koniec dodajemy czosnku i 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego. Dolać wywar z maczanki sojowej. Powstanie nam sosik al'a pieczeniowy. Do sosu dodaje kumin, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaję jogurt grecki i 3 łyżki przyprawy garam masala. Cudeńko wrzucam do piekarnika w żaroodpornym naczyniu na około 180 stopni i jakieś 30-40 minut na czuja ;) .
Można ten wynalazek podawać z chlebkiem ala pita. Ja zjadłam z ryżem.
p.s. wyszło boskie!
Podsmażamy cebulkę na mocno rumianą, na koniec dodajemy czosnku i 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego. Dolać wywar z maczanki sojowej. Powstanie nam sosik al'a pieczeniowy. Do sosu dodaje kumin, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaję jogurt grecki i 3 łyżki przyprawy garam masala. Cudeńko wrzucam do piekarnika w żaroodpornym naczyniu na około 180 stopni i jakieś 30-40 minut na czuja ;) .
Można ten wynalazek podawać z chlebkiem ala pita. Ja zjadłam z ryżem.
p.s. wyszło boskie!